četvrtak, 27. ožujka 2014.

Kada bebina koža poludi

Igrom slučaja, prvi test sam izvela silom prilika jer je sinčiću izbio atopijski dermatitis (neurodermitis). Gotovo svako peto dijete pati od ove bolesti i najčešće se prvi put javlja između drugog i šestog mjeseca života. Kao što vjerojatno znate, atopijski dermatitis nastaje zbog urođenog poremećaja imunološke regulacije – atopije. Uslijed nedostatka važnih lipida odgovornih za zdravu funkciju barijere kože, koža se isušuje i svrbi. Češanjem unosimo bakterije, razvija se osip i odjednom smo u problemu koji nije jednostavno riješiti.
Tako je bilo i s mojim sinčićem. Primijetila sam da mu je koža suha i da na obrazima sa svake strane ima malena ljuskava područja, ali nisam se zabrinjavala niti sam to dirala sve dok mu se, gotovo preko noći, ova područja pretvorila u sluzave ranice koje su ga jako svrbile, a crvenilo i prištići raširili se pod bradom i na križima. Preporuka pedijatrice bila je Eucerin medicinska kozmetika.


Riječ je o Eucerin AtopiControl kremi za lice i Eucerin pH5 uljnoj kupki.
Eucerin AtopiControl krema za njegu lica odlično se upija, ali me isprva obeshrabrila jer bi se zahvaćeno područje nakon aplikacije doslovno zarumenilo i dijete bi burno reagiralo češkajući se još i više. Pripisala sam to činjenici da je tkivo još vrlo osjetljivo, tražila sam dodatni savjet, već spremna i na antibiotsku terapiju samo da ta grozota prođe, no pedijatrica je bila neumoljiva: "Nastavite s mazanjem, proći će." Eucerin pH5 uljna kupka ostavila je na mene bolji dojam. Djetetova koža nakon svake kupke bila je nježna, svilenkasta i divno mirisna. Nakon otprilike pet dana strpljivog mazanja i kupanja jedna se ranica napokon zatvorila krasticom, a druga se sasušila i smanjila pa su ostale samo ljuskice dok se crvenilo vidljivo smanjilo. Ipak, sve ovisi i o tome koliko se dijete uspije počeškati. Da smo uspjeli spriječiti češkanje, mislim da bi se koža u potpunosti smirila jer dva područja su kao nova, a crvenilo pod vratom je ostalo pa se i dalje borimo s njim. 

Što je djelovalo na osjetljivoj dječjoj koži bit će učinkovito i na koži odraslih kod kojih atopijski dermatitis nije samo funkcionalni nego i veliki estetski problem. U fazama mirovanja možete koristiti i proizvode namijenjene razdobljima bez simptoma. Mi ćemo ih tek isprobati, pa javim!

Krema AtopiControl dio je nove Eucerinove AtopiControl linije s inovativnom formulom ne sadrži hidrokortizon, nema nuspojava i dostupna je bez recepta. Sadrži ulje noćurka i ulje grožđanih sjemenki, te je bogata omega-6 masnim kiselinama koje nadopunjuju lipide kako bi zaštitna funkcija kože bila obnovljena. Antibakterijski Decanediol bori se protiv kolonija bakterije Staphylococcus aureus na koži, ekstrakt korijena sladića bogat je prirodnim Licochalcon-om A koji smanjuje upalu kože, a menthoxypropanediol učinkovito ublažava svrbež. Inače svi proizvodi iz AtopiControl linije ne sadrže parabene, mirise i boje, što ih čini prikladnima za odrasle, djecu i dojenčad.

Eucerin pH5 uljna kupka sadrži visoki udio lipida i enzimsku zaštitu kako bi se očuvala zaštitna barijera kože, a idealna je za kožu sklonu alergijskim reakcijama i kod djece i kod odraslih.

Cijena Eucerin AtopiControl kreme je oko 88 kn, a Eucerin AtopiControl ulja za kupanje oko 123 kn.




Nema komentara :

Objavi komentar